Όργανα (καταστήματα και κατασκευαστές)

Ο ευκολότερος τρόπος να προμηθευτεί κανείς ένα όργανο είναι να ρωτήσει τον αντίστοιχο οργανοπαίχτη. Θα χρειαστεί την βοήθειά του επίσης για να διαλέξει ένα καλό όργανο ή για να το παραγγείλει, καθώς και για να διαπραγματευτεί την τιμή. Λίγοι από τους παλιούς ξακουστούς κατασκευα­στές υπάρχουν πια. Έφυγαν χωρίς να μεταδώσουν τα μυστικά της τέχνης τους γιατί δεν υπήρξε ζήτηση. Ήδη διάφοροι οργανοπαίχτες και συλλέκτες αναζητούν τα καλά όργανα στις γειτονικές χώρες.

Τα πιο διαδεδομένα όργανα - κλαρίνα, μπουζούκια, λύρες, λαούτα -υπάρχουν στα κεντρικά καταστήματα. Όποιος θέλει κάτι ιδιαίτερο πρέπει να βρει έναν κατασκευαστή και να συζητήσει μαζί του τις προτιμήσεις του - το ξύλο που θα μπει στο κάθε μέρος, την διακόσμηση, το σχήμα κλπ., - ή να του δώσει ένα παλιό όργανο για επισκευή ή για αντιγραφή. Για ένα δυσεύρετο όργανο, όπως το ούτι, το σαντούρι, το κανονάκι, πρέπει κανείς να ψάξει κάπως περισσότερο.

Τέλος, υπάρχουν τα όργανα που δεν φτιάχνονται σε εργαστήρια από ειδικούς τεχνίτες, αλλά από τους ίδιους τους οργανοπαίχτες. Τέτοια είναι τα νταούλια, οι νταχαρέδες, οι γκάιντες, οι φλογέρες, οι ζουρνάδες, στις διάφορες τοπικές τους παραλλαγές. Σ' αυτή την περίπτωση, πρέπει να βρει κανείς τον οργανοπαίχτη που ζει ακόμα στο χωριό (αν προλάβει) για να του παραγγείλει το όργανο και (αν τα καταφέρει) να διδαχτεί τον τρόπο κατασκευής του.