Παραστάσεις

Για κάποιον που θέλει να πάρει μια πρώτη ιδέα για τον ελληνικό χορό, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να παρακολουθήσει μια παράσταση από αυτές που δίνονται καθημερινά στα τουριστικά κέντρα όλο τον χρόνο και στα θέατρα το καλοκαίρι. Η ποιότητα του θεάματος είναι ασύγκριτα ανώτερη στα θέατρα, ενώ στα κέντρα είναι προσαρμοσμένη στα γούστα των ξένων που θέλουν ένα μικτό πρόγραμμα με φαγητό. Οι ερασιτέχνες του χορού πηγαίνουν συχνά στα θέατρα και τα φεστιβάλ για να δουν τι καινούργιο έχουν να παρουσιάσουν τα άλλα συγκροτήματα.

Τα δύο θέατρα ελληνικών χορών, ένα στην Αθήνα και ένα στην Ρόδο, επιχορηγούνται από το κράτος και παρουσιάζουν χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Έχουν μόνιμο συγκρότημα χορευτών και μουσικών, μεγάλη συλλογή από φορεσιές και εργαστήριο αναπαραγωγής, καθώς και βοηθητικό προσωπικό. Παλιότερα, η Δώρα Στράτου καλούσε από διάφορα χωριά συγκροτήματα να εμφανιστούν στο θέατρο του Φιλοπάππου, έτσι ο θεατής είχε την ευκαιρία να δει χορούς στην πιο γνήσια έκφρασή τους.

Το Λύκειο των Ελληνίδων και τα άλλα ερασιτεχνικά συγκροτήματα εμφανίζονται ορισμένες μόνο φορές τον χρόνο. Χορευτικές παραστάσεις δίνονται και από τα σχολεία, στις γυμναστικές επιδείξεις και στις εθνικές γιορτές. Τα τοπικά συγκροτήματα παρουσιάζονται επίσης στους ετήσιους χορούς των σωματείων που γίνονται τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Γενικά οι διάφορες χορευτικές εκδηλώσεις ανακοινώνονται στις εφημερίδες, στην καλλιτεχνική σελίδα ή στις μικρές ειδήσεις.

Όσον αφορά τους ξένους λαϊκούς χορούς, μπορεί κανείς να δει στα φεστιβάλ που οργανώνουν πολλοί Δήμοι τα καλοκαίρια. Στην Λευκάδα, τα Χανιά, την Τρίπολη και άλλες πόλεις συγκεντρώνονται για μερικές μέρες συγκροτήματα από την Ελλάδα και ξένες χώρες στα φεστιβάλ αυτά. Μεγάλα επαγγελματικά ξένα συγκροτήματα εμφανίζονται στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Στις Γιορτές Κρασιού και σε άλλες παρόμοιες γιορτές που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις εμφανίζονται χορευτικά συγκροτήματα, συνήθως ημι-επαγγελματικά. Εκεί, παραμένουν μετά την παράσταση οι χορευτές και χορεύουν μαζί με τους θεατές.