Προβολή ::  Τεκμήριο : Κείμενο

Τίτλος : Βιβλιοκριτική: Βενετσάνος, Κώστας: Λαογραφικά Σαντορίνης

Λήμματα :

 

Περιοχές :

Πλυθησμοί :

 

Πλοήγηση :
• Πλοήγηση σε Τεκμήρια No Query list


Κείμενο : Βιβλιοκριτική: Βενετσάνος, Κώστας: Λαογραφικά Σαντορίνης
Πηγή : /P032-09 , Ευρετήριο : O-E4A07B21

Σταματίνα Ξιάρχου

Βιβλιοκριτική: Βενετσάνος, Κώστας: Λαογραφικά Σαντορίνης


Ξιάρχου, Σταματίνα: "Βιβλιοκριτική: Βενετσάνος, Κώστας: Λαογραφικά Σαντορίνης", Παράδοση και Τέχνη 032, σελ. 20, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., Μάρτιος-Απρίλιος 1997.



Λαογραφικά Σαντορίνης


Βενετσάνος, Γεώργιος Α.: Λαογραφικά Σαντορίνης. Παραδόσεις. Δεισιδαιμονίες-Αινίγματα-Τραγούδια-Ματινάδες-Ρίμες-Κάλανδα. Αθήνα: Ιστορικές εκδόσεις Στεφ. Βασιλόπουλος, Τόμοι 2.

Ο Γεώργιος Βενετσάνος γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1924. Σήμερα είναι 83 χρονών και ανύπαντρος. Εχει σπουδάσει οινολογία και ασχολήθηκε με τα λαογραφικά της Σαντορίνης από τα μαθητικά του χρόνια. Ο πατέρας του είναι από το Κάιρο και η μητέρα του θηραϊκής καταγωγής, από το χωριό Μεγαλοχώρι.

"Πρέπει η ανωτέρα τάξις να γίνει προστάτις των πατρίων. Είναι της εσχάτης εθνικής αφιλοτιμίας να έχωμε κειμήλια και να μη φροντίζουμε να τα διατηρήσουμε". Με αυτά τα λόγια του Παπαδιαμάντη ξεκινάει ο Γεώργιος Βενετσάνος τις "Παροιμίες Σαντορίνης". Η συλλογή αυτή αποτελεί ένα μέρος από τον πνευματικό θησαυρό του λαού της Σαντορίνης. Είναι μια προσφορά στον ίδιο το λαό και γενικότερα στον ελληνικό λαό. Παρουσιάζει μεαπλό και κατανοητό τρόπο τα συναισθήματα, τις συνήθειες και τα βιώματα του λαού της Θήρας, κληρονομιά αθάνατη που συμβάλλει στη συντήρηση του ελληνικού πνεύματος.

Οπρώτος τόμος συγκεντρώνει παροιμίες που έλεγαν παλιότερα και σήμερα έχουν λησμονηθεί από τους νεότερους, ο αριθμός τους φτάνει τις 4.000. Ο σκοπός του βιβλίου δεν είναι φιλολογικός, αλλά η συγκέντρωση κατά το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού παροιμιών και παροιμιωδών φράσεων όπως ακριβώς ακούγονταν από το στόμα του λαού της Σαντορίνης, και να δοθεί η σωστή εξήγηση όπως εννοεί αυτός που τη λέει και τη νιώθει. Το βιβλίο χωρίζεται στην εισαγωγή, στο κυρίως θέμα (περιγραφή και εξήγηση των παροιμιών) και στα διάφορα λαογραφικά στοιχεία και στα κάλαντα της Σαντορίνης.

Ο δεύτερος τόμος διακρίνεται από μια ευχάριστη απλή αναφορά στις "Ευχές, προσευχές, κατάρες, βλαστήμιες, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, αινίγματα, λύσεις, ευρετήριο αινιγμάτων (με τις λύσεις τους κατ' αλφαβητική σειρά), λογοπαίγνια, γλωσσοδέτες, μετρήματα. Δεν ξεχνά τα νανουρίσματα, τα παιδικά τραγούδια, του γάμου, του τραπεζιού, του χορού, ματινάδες, αφωταρίδες, τραγούδια κοροϊδευτικά, τέλος τις ρίμες, τα αποκριάτικα τραγούδια και του χορού, τα κάλανδα, ξόδια, τους λαϊκούς στιχουργούς. Ειδικά στο 2ο τόμο καταφέρνει να διασκεδάσει και να ανατρέξει το σημερινό αναγνώστη σε παλαιότερες συνήθειες της Σαντορίνης. Και οι δύο τόμοι έχουν γραφτεί με βάση την αγάπη στις παραδόσεις της Σαντορίνης από τον Γιώργο Βενετσάνο, γι' αυτό το λόγο δεν κρίνουμε τα βιβλία ως επιστημονικά αλλά σαν λαογραφικά βιβλία Σαντορίνης, γιατί ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσής τους, είναι κατανοητά σε όλους.

Οπως ο ίδιος μας είπε, δεν έχει αναφερθεί στα παραδοσιακά παραμύθια της Θήρας, όμως πολύ σύντομα θα εκδόσει τον 3ο τόμο όπου θα έχουν καταγραφεί τα παραμύθια που έλεγαν οι παλαιότεροι, πράγμα που θα βοηθήσει εμάς τους νεότερους σαντορινιούς γονείς, και όχι μόνο, να λέμε και να κοιμίζουμε τα παιδιά μας όσο είναι μικρά.

Σταματίνα Ξιάρχου



****************************************************
****************************************************


PAR032


XiarchouS01GR.doc